Povesti de viata ale femeilor rome in societatea romaneasca

Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” lanseaza seria de interviuri „Povesti de viata ale femeilor rome in societatea romaneasca”. Prin aceasta serie de interviuri ne propunem sa promovam femeile rome care constituie un model in primul rand prin atitudinea lor si in al doilea rand prin ceea ce realizeaza zi de zi in activitatea lor.
Primul interviu este realizat cu Vera Linguraru, actrita a Teatrului Ion Creanga din Bucuresti.
Interviul complet poate fi vizualizat urmand linkul http://www.privestemaasacumsunt.ro/?p=762

Interviul face parte din campaniei „Priveste-ma asa cum sunt” pe care fundatia noastra o pune in practica in cadrul proiectului „Imputernicirea femeii rome pe piata muncii” finantat prin POSDRU.

Postat în Blog old

Scrisoare deschisă către Guvernul României

Următoarele organizaţii nonguvenamentale:
1. Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Impreună”, reprezentată de Gelu Duminica, director executiv
2. Centru de Politici Publice in Sănătate “Sastipen”, reprezentat de Daniel Rădulescu, Preşedinte
3. Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, reprezentat de Florin Moisa, Preşedinte executiv
4. Centrul Român pentru Politici Europene, reprezentat de Ciprian Ciucu, Director de Programe
5. Centrul de Resurse Apollo, reprezentat de Lucian Gaman Preşedinte
6. Fundatia Soros România, reprezentată de Radu Motoc, Director de Programe

au luat act de intenţia Guvernului României de a promova în viitorul foarte apropiat, o noua viziune strategică asupra incluziunii minorităţii Romilor din România 2011-2020.
În data de 10 martie 2011, Guvernul României a adoptat Liniile directoare privind incluziunea Romilor pentru perioada 2011-2020, document înregistrat la cabinetul Primului Ministru cu numărul de ieşire nr.5/1805 din data de 18.03.2011.
În cadrul acestui document se menţionează, în mod explicit, că “în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului Memorandum, Agenţia Naţională pentru Romi, prin secretariatul General al Guvernului, va elabora, cu consultarea tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în aplicare şi a organizaţiilor non-guvernamentale, Strategia Naţională pentru Incluziunea Socială a Romilor, însoţită de planurile de măsuri sectoriale”.
În data de 5 aprilie 2011, Comisia Europeană a dat publicităţii o Comunicare – COM(2011) 173 final-către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor cu privire la cadrul Uniunii Europene pentru strategiile naţionale de integrare a Romilor până în 2020. În cadrul acestui document Comisia Europena solicită statelor membre, printre altele, ca noua vizune strategică naţională “să fie concepută, pusă în aplicare şi monitorizată în strânsă cooperare și în cadrul unui dialog permanent cu organizațiile societății civile care apără drepturile romilor, cu autoritățile regionale și locale.”

La nivel naţional Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, alese sau numite, precum şi al altor instituţii publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetăţenii şi asociaţiile legal constituite ale acestora.

Până în acest moment, modul de “consultare” iniţiat de Guvernul României pentru realizarea acestui act normativ încalcă în mod flagrant prevederile legislaţiei naţionale şi nu este în linie cu solicitările exprese ale Comisiei Europene din data de 5 aprilie 2011.

Ca urmare, susţinem necesitatea ca toate consultările cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care apară interesele şi drepturile romilor să fie făcute conform Legii 52/2003, care prevede că anunţurile referitoare la elaborarea unui proiect de act normativ să fie aduse la cunoştintă publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. În acelaşi timp, aceeaşi lege normează perioada de consultări de minimum 10 zile în care autoritatea publică să primească în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice din partea celor interesaţi.

Ne afirmăm întreaga disponibilitatea de a contribui la aceste consultări ulterioare, în termenul şi în condiţiile prevăzute de lege.

Postat în Blog old

8 Aprilie si Universitatea din Bucuresti

Vineri 8 aprilie 2011 Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, in parteneriat cu Sastipen, Step by Step si Agentia Nationala pentru Romi, au organizat un spectacol cu celebra trupa Mahala Rai Banda in curtea Facultatii de Drept (Universitate) pentru a celebra Ziua Romilor de Pretutindeni.
La eveniment au participat aproximativ 250 de tineri studenti, romi si neromi, care s-au distrat si au dansat impreuna timp de 90 de minute pe scena improvizata in curtea si pe scarile Universitatii din Bucuresti.
Cel mai important lucru pentru noi a fost faptul ca acest eveniment a contribuit la recunoasterea zilei romilor ca un moment pe care Universitatea din Bucuresti si-l asuma si il trateaza asa cum se cuvine. Nu in ultimul rand faptul ca mai mult de 2/3 dintre cei care au participat au fost neromi , ne face sa credem ca exista sperante pentru ca diversitatea etnica si culturala sa fie promovata ca o valoare a mediului universitar din Romania.
Suntem siguri ca vor exista si voci care vor considera ca Iustinian, Cicerone sau Papinian s-au rasucit in mormant pentru ca un astfel de spectacol girat de Universitatea din Bucuresti. Tuturor celor gandesc asa le reamintin ca toti cei mentionati mai sus au promovat justitia ca si valoare a umanitatii si ca Universitatea nu apartine doar romanilor “puri”… in egala masura ea este si a romilor, maghiarilor, turcilor, armenilor etc care trebuie sa vada si sa (se) simta protejati, din punct de vedere etnic si cultural, de ceea ce Universitatea promoveaza ca si valori fundamentale.

Cateva poze de la eveniment mai jos:
Mahala Rai Banda
8 aprilie - Hora Universitatii
public

Postat în Blog old

Tu ce faci de 8 Aprilie?

In data de 8 aprilie 2011, Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Romi, Sastipen si Step by Step, organizeaza un eveniment pentru a celebra Ziua Internationala a Romilor.
Evenimentul consta in organizarea unui spectacol cu celebra trupa Mahala Rai Banda, in curtea Universitatii din Bucuresti – Facultatea de Drept. Si pe aceasta cale trebuie sa multumim Universitatii din Bucuresti care a oferit tot sprijinul necesar organizarii acestui spectacol.
Print

Prin organizarea acestui eveniment ne dorim sa „petrecem in stil studentesc” ziua noastra, a romilor si, de ce nu, sa ne simtim bine IMPREUNA timp de 2 ore.

Va asteptam pe toti sa ne distram pe 8 Aprilie, de la 17,30 in curtea Facultatii de Drept!

Postat în Blog old