Arhive lunare: septembrie 2010

Senatul si istoria!

Zilele trecute, Senatul Romaniei a respins proiectul de lege prin care s-a propus comemorarea robiei Romilor in spatiul romanesc. Printre altele, aceasta lege propunea introducerea in manualele de istorie predate in scoala romaneasca a unor informatii care sa familiarizeze elevul roman cu aceasta realitate istorica.
Nu are rost sa reamintim faptul ca istoria predata in scoala romaneasca nu face referiri la momentele nefericite pe care Romania le-a trait de-a lungul vremurilor, fie ca aceastea se refera la robia romilor, Cadrilater, politica antonesciana sau Holocaust. Imaginea de stat care a fost vesnic cotropit, care a fost intotdeauna “victima celor puternici”,

Postat în Blog old

Serviciul roman de comedie

Cine nu stie sa zambeasca, nu stie nici sa vada lucrurile serioase din jurul lor.
Mai jos un nou clip a celor de la Divertis intitulat Imnul expulzatilor din Franta.

Postat în Blog old

Hrana pentru suflet

Glumind impreuna cu cativa dintre colegii nostri spuneam ca daca cineva dorea sa distruga miscarea Romilor din Romania, era momentul de a face ceva, aseara, la evenimentul organizat de catre colegii nostri de la Asociatia Culturala “Amfiteatrom” in incinta teatrului Masca.
afis teatru
O trupa fantastica (Mahala Rai Banda) si o mana de actori romi, plini de suflet si energie, au reusit sa face ceea ce pentru multi pare foarte greu de realizat: lideri politici si religiosi, activisti, ONG-isti romi sa stea impreuna pentru 3

Postat în Blog old

Scrisoare deschisa

Domnului Traian Băsescu, Preşedinte al României
Domnulei Marko Bella, Prededinte UDMR
Domnului Vasile Blaga, Ministru de Interne
Domnului Gabriel Oprea, Ministrul Apărării Naţionale
Doamnei Laura Codruţa Kovesi, Procuror General al României
Domnului Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi securitate naţională a Senatului României
Domnului Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor

Organizaţiile semnatare îşi exprimă consternarea faţă de evenimentele de comemorare a dictatorului Miklos Horthy, desfăşurate sâmbătă, 11 septembrie, în oraşul Miercurea Ciuc. Este un fapt de notorietate publică şi probat din punct de vedere istoric, că sub guvernarea

Postat în Blog old

Destul e destul!

Astazi, comisara Reading a avut una dintre cele mai dure pozitii asupra a ceea ce dumneaei a numit “rusinea” pe care Franta o produce Europei prin incalcarea tratatelor europene privind dreptul la libera circulatie.
In cele aproximativ 9 minute ale declaratiei sale de presa, dna Reading s-a exprimat foarte clar, fara a utiliza limbajul diplomatic utilizat atat de des la nivel European, impotriva masurilor pe care Franta le pune in practica (repatrierile voluntare ale Romilor) lucru pe care il gaseste “de neacceptat in Europa”. Deasemenea Reading a anuntat dorinta sa ca Uniunea Europeana sa lanseze in “maxim 2 saptamani”

Postat în Blog old

Despre posibila politica de migratie (3)

Axa emigrare. Obiectivul major al politicii româneşti de migraţie externă este optimizarea circulaţiei pentru muncă în străinătate cu favorizarea proceselor de revenire în ţară a imigranţilor români.
1.1. Înţelegem prin optimizare , în acest context, asigurarea unor condiţii instituţionale care să maximizeze beneficiile şi să reducă pe cât posibil costurile pentru toţi actorii implicaţi în proces, în principal pentru migranţi şi familiile lor , pentru societăţile de gazdă sau de imigrare şi pentru societăţile şi comunităţile de origine.
1.2. A optimiza migraţia circulatorie pentru muncă în străinătate este , în bună măsură, şi un factor de reducere a

Postat în Blog old

Despre posibila politica de migratie (2)

Axa imigrare. Imigrarea a pentru muncă şi a persoanelor care îi însoţesc pe cei care vin să lucreze din afara ţării este un fenomen specific economiei de piaţă, cu posibil rol reglator. Ca şi în cazul emigrării, problema care se pune este una de optimizare. Intrările de forţă de muncă din exterior ar trebui făcute, pe cât posibil:
1.1. Selectiv, pentru a asigura nu numai eficienţă economică ci şi un potenţial sporit de integrare a imigranţilor în societatea românească. Imigranţii din Republica Moldova sau din alte spaţii cu populaţie românească au din start rezolvate problemele de limbă cu toate

Postat în Blog old

Despre posibila politica de migratie

Urmând abordarea critic-contructivă pe care Fundaţia noastră o pune in practică incă de la infiinţare, precum şi nevoie de solutii coerente, in următoarele 3 zile Fundaţia noastra va trece in a (re)face public măsurile care trebuie puse in aplicare in ceea ce priveste migraţia, in general, şi migraţia Romilor in special.
Este necesară o politică de migraţie care să aibă ca obiectiv major nu reducerea plecărilor ci optimizare circulaţiei migratorii astfel încât costurile şi benficiile lucrului în străinătate să fie repartizate echilibrat, la origine şi la destinaţie, la nivel personal-familial, comunitar şi naţional. O astfel de politică de migraţie

Postat în Blog old

Finala Tinerii Dezbat

Astazi, si maine, are loc etapa finala a programului “Tinerii Dezbat”. Cele mai bune 18 echipe din tara, castigatoare ale fazelor regionale, vor dezbate trei motiuni:
a) introducerea in trunchiul comun a unui curs de istoria minoritatii preponderente in regiunea respectiva este justificata?
b) studiul religiei in scoala incalca principiul laicitatii unui stat democratic
c) mecanismele de incluziune a minoritatii roma ar trebui modificate

Etapele eliminatorii au loc in incinta Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala Bucuresti iar finala mare va avea loc maine, incepand cu orele 14,00 in sala de festivitati a Bibliotecii Central Universitare.

Postat în Blog old