Istoria se repeta!

Inca din cele mai vechi timpuri, marile puteri colonizatoare au avut un mod de lucru cu noile teritorii pe care le-au alipit imperiului lor: infractorii si persoanele putin dezirabile erau trimise in “noile teritorii” si “bogatiile” erau aduse in capitala imperiului. Prin “bogatii” trebuie sa intelegem atat resursele naturale cat si cele umane inalt specializate.
Daca consideram Romania ca un “nou teritoriu al UE” ceea ce se intampla cu Franta in aceste zile, ne face sa ne gandim daca nu cumva fosta mare putere colonizatoare a Europei aplica acelasi modus operandi: resursele noilor teritorii sunt ok a fi preluate in baza principiului economiei comune a Europei (gaze, apa, doctori, ingineri etc) insa persoanele considerate ca fiind indezirabile trebuie sa ramana acasa.
Exact ca in cele mai vechi timpuri….

Postat în Blog old

Scrisoare catre partidul aflat la guvernare!

Stimate partid de guvernare

Iti atasez un link de pe blogul unuia dintre senatorii Romaniei – membru al tau de partid Iulian Urban – http://www.urbaniulian.ro/2010/08/20/prostia-la-nivel-comunitar-familie-de-6-tigani-1-000-euro-avion-gratis/.

Stiu ca poate esti ocupat in a gasi noi actiuni de “reforma a statului” care sa ne trimita cu miile la Administratia Financiara in a ne plati taxele; stiu deasemenea ca esti ocupat in a gasi cai de incluziune sociala a minoritatii rome care calatoreste in UE, dorind in acest fel sa dai o palma (morala, evident) celui care multumea public “romanilor aflati in strainatate ca nu vin acasa, si ca trimit banii lor castigati – cu greu – inapoi in Romania”. Stiu deasemenea ca esti mult prea ocupat cu reforma sistemului sanitar si de educatie, si ca rezultatele muncii tale sunt vizibile… Tocmai de aceea, pentru ati usura munca, citam un pic din domnia sa senatorul Urban care spune “ (…)Nomazii nu au ce cauta in Europa, continent format de state si etnii cu identitati clare, de popoare extrem de competitive si muncitoare, de cateva sute de milioane de albi/negri sau chiar galbeni ce au format si inca formeaza avangarda progresului umanitatii in toate domeniile. Nomazii sunt un corp strain Europei, asta se simte din plin. Cei care sunt asimilati si care accepta sa se comporte, sa se educe, sa munceasca precum europenii, sunt integrati fara probleme, cunoastem toti exemple.Pt restul, viitorul e India. Precizare: nu vreau sa jignesc indienii. Cand zic India ma refer la zonele acelea in care tiganii nostri chiar s-ar putea integra, nu ma refer la partea infloritoare a Indiei. (…)”.

Sunt sigur ca ai fi dorit sa reactionezi la aceasta declaratie care aminteste mai degraba de ororile deportarilor si holocaustului insa problemele grave ale tarii pe care, cu succes, le abordezi – au facut sa nu ai timpul necesar. Mai ales ca ai fi si avut argumente solide sa spui cate ai facut tu, prin guvernul tau, pentru bunastarea minoritatii rome din Romania!

Textul de mai sus e un pamflet si trebuie tratat ca atare!”

Postat în Blog old

Franta si „pisica moarta”

In ultimele doua saptamani, la solicitarea diverselor agentie de presa din Europa, America si chiar Asia am fost solicitati in a ne exprima pozitia fata de actiunile pe care Franta, si (iarasi) Italia le aplica/doresc sa le aplice in relatie cu prezenta cetatenilor romani de etnie roma in tarile mai sus mentionate.
Pe scurt, pozitia noastra este urmatoarea:
– Tinta actiunilor noastre, ca si ONG-uri, trebuie sa fie – in principal – Guvernul Romaniei, cel care trebuie sa aplice masuri clare si concrete care sa conduca la dezvoltarea socio-economica a cetatenilor ei. Minoritatea roma, a beneficiat in ultimii ani, de discursuri sforaitoare din partea celor care au condus guvernul, insa actiunile reale s-au limitat – in cele mai dese cazuri la acest lucru. Guvernele Romaniei au tratat problematica socio-economica a minoritatii rome mai ales prin prisma “cresterii accesului la ajutoare sociale” (vezi Planul de Guvernare 2004/2008) si investitiile in a facilita accesul real la un venit formal (loc de munca, mica afacere etc) are sa genereze dezvoltare locala, nu a constituit o prioritate. Rezultatele acestei abordari se vad acum si se vor vedea si mai rau peste cativa ani, daca nu se intervine in mod real.
– Romania culege roadele miopiei pe care o are fata de o problema “istorica”. Situatia socio-economica a romilor din Romania nu este o necunoscuta pentru nimeni insa aceasta nu apare in discursul public decat cand ceva “exceptional” se intampla, fie ca acest “ceva” se numeste un “caz Mailat” sau “cazul Ferentari”. Atunci cand apare, actiunile provocate sunt de tip pompieristic si de imagine (infiintare de comisii si comitete, infiintarea unor structuri fara putere, incheierea unor protocoale etc) si se cauta vinovati in loc de solutii.
– Cele de mai sus nu inseamna ca noi deculpabilizam monstruoasele decizii ale statelor europene care incalca si cele mai elementare norme ale Uniunii. Noi doar incercam sa atragem atentia asupra faptului ca apartenta Romaniei la UE nu ii da dreptul sa arunce “pisica moarta” in curtea altuia cand ea pute de foarte multa vreme si noi (a se citi Guvernul) nu am facut mai nimic.

Postat în Blog old

Catavencu

In numarul din aceasta saptamana a saptamanalului „Academia Catavencu” a fost publicat un interviu pe care l-am acordat lui Eugen Istodor. Am vorbit despre romi, incluziune sociala, statul roman vs minoritatea roma si multe altele. O discutie de aproximativ 1h a fost rezumata intr-o pagina.

PS: Parte din articol poate fi vizualizat accesand urmatorul link: http://www.catavencu.ro/gelu_duminica_rom_oengist_si_mi_a_tras_maica_mea_trei_labe_de_mi_a_invirtit_capatina-15298.html

Postat în Blog old

Migratie, romi si Romania

Ieri Fundatia noastra a trimis o scrisoare catre Ministerul Muncii din Romania cu urmatorul text:
„Stimate domnule Ministru Mihai Seitan,
In contextul ultimelor evenimente din Franta precum si a numirii unui secretar de stat care se ocupe de problematica migratiei in aceasta tara, va rugam sa analizati posibilitatea de a avea o intrevedere cu o delegatie a organizatiilor rome active in domeniul incluziunii sociale a minoritatii romilor din Romania.
In cadrul acestei intalniri putem face schimb de idei, discuta si agrea o serie de masuri comune care sa contribuie la crearea unui cadru strategic de interventie a Guvernului Romaniei pentru incluziunea si dezvoltarea socio-economica a minoritatii rome din Romania.
Ne exprimam disponibilitatea de a organiza o astfel de intalnire/dezbatere in perioada imediat urmatoare, bineinteles daca si dumneavoastra considerati ca acest lucru este oportun.
Cu speranta ca vom primi un raspuns in cel mai scurt timp posibil, va asiguram de intreaga noastra disponibilitate.”

PS1. Astazi am primit raspuns de la MMFPS prin care suntem invitati vineri 13.08.2010 la o intalnire cu dl. secretar de stat Mocanu „in vederea discutarii proiectelor pentru cetatenii de etnie roma finalizate sau aflate in derulare de catre fundatiile si asociatiile de profil cat si de eventuale proiecte de viitor”. In acelasi cadru se propune si o discutie „cu privire la colaborarea organizatiilor nonguvernamentale cu autoritatile centrale si locale”.

Postat în Blog old

RFI

Zilele trecute mentionam faptul ca pozitia noastra fata de evenimentele din Franta a fost preluata si de catre Radio France International.
Aceasta este disponibila pe http://www.rfi.ro/stiri/externe/Amnesty-International-intervine-in-sprijinul-rromilor-din-Franta.html

Postat în Blog old

Imnul Crizei

E vineri si ne pregatim de weekend. Nu ar fi rau sa putem sa (mai si) zambim de tot ceea ce ni se intampla.
Mai jos puteti accesa dand click pe linkul inserat, un clip excelent a celor de la Divertis care a facut furori in ultimele zile.

Imnul Crizei

Postat în Blog old

RFI si Realitatea FM

Tot mai mulţi romi merg la şcoală în România, dar au acces limitat la locuri de muncă, noteaza agentia AFP. Jurnalistii scriu ca acestia beneficiază de câţiva ani de un acces mai larg la educaţie, dar se confruntă, în continuare, cu problema găsirii unui loc de muncă şi unei locuinţe.
Pe acest subiect am avut astazi doua interventii, una la Radio France International si cealalta pe Radio Realitatea FM.
Pentru a auzi intervenţia avută pe la Radio Realitatea FM accesaţi urmatorul link: http://fm.realitatea.net/g-duminica–abandonul-scolar-in-randul-romilor-este-inca-mare_4771.html%3C/a%3E

Postat în Blog old

Cristi Preda

In ultimele zile, ca urmare a ultimei postari in care am atras atentia dlui Cristian Preda asupra unei formulari cel putin nefericite preluata de catre Liberation, multi dintre cei care stiu relatia de amicitie intre subsemnatul si C.Preda m-au sunat spunandu-mi ca nu este corect ca eu sa il „taxez” in public.
Tocmai pentru faptul ca il stiu pe Cristi Preda de ceva vreme (inca de cand nu era angrenat politic in vreun fel) si stiu si valorile pe care le foloseste in ghidajul zilnic al vietii, cred ca era datoria mea de prieten sa ii atrag atentia asupra unei gafe pe care a comis-o. Ca si prieten i-am spus ca atunci cand zice ca „romii nu trebuie amalgamati cu romanii” nu tine cont de valorile pe care si le asuma si ca ma considera si pe mine ca fiind „altceva” in relatia mea de cetatean roman cu statul.
Sunt sigur ca Preda Cristian a inteles apelul meu si sunt convins ca nu va trece multa vreme pana cand nu va clarifica ce a vrut sa spuna/posibila eroare a autorului in realizarea articolului.
Gelu Duminica

Postat în Blog old