Domnului Cristian Preda, din partea unor cetăţeni români

Am citit cu surprindere declaraţia dumneavoastră din Libération ca urmare a unei întâlniri a guvernului francez ce a avut ca rezultat o listă de măsuri în opinia noastră pe cât de absurde pe atât de populiste. În interviul publicat de Libération şi preluat de HotNews dumneavoastră spuneţi:
„Trebuie evitate formulele simpliste. Nu intrarea României în Europa e problema. Venirea romilor în Vest e un fenomen anterior anului 2007, producându-se în anii ’90. Pe de altă parte, nu confundaţi romii şi românii, amalgamarea nu e deloc apreciată.”

Ca cetăţeni români de origine romi, declaraţi admiratori ai curajului politic al domniei voastre până în acest moment, ne-am dori să ştim:
Care este distincţia dintre cetăţenii români de etnie romă şi cei români, din punct de vedere al principiului unei cetăţenii egale, susţinut de constituţia României?
De ce amalgamarea dintre romi şi români nu este un lucru pe care îl apreciaţi?
Un paşaport românesc din mâna unui rom este oare diferit de un paşaport românesc din mâna unui român?
Dar un vot acordat de un rom, este oare mai puţin valabil decât un vot al unui cetăţean român de altă etnie?
Cum faceţi diferenţa dintre un rom şi un cetăţean de altă etnie? Prin măsurarea craniului sau a spectrului culorii pielii?

Măsurarea craniilor, mitul rasei caucaziene, al arienilor sau al saxonilor şi mai tot ce ţine de rasism biologic aparţine trecutului, şi semnatarii acestei scrisori se îndoiesc că vă doriţi o reînviere a acestuia. Nu uitaţi faptul că mai toţi oamenii “de ştiinţă” care au promovat rasismul, de la Emerson la Walker, considerau “rasele” de est-europeni şi mediteraneeni, printre care se numără şi românii, ca inferioare. Secolul trecut ne-a demonstrat unde se poate ajunge prin încurajarea şi adoptarea de către clasa politică a unor astfel de teorii, şi ar fi bine ca politicienii să-şi amintească mai des milioanele de oameni deportaţi şi ucişi în numele unor teorii rezultate în urma ierarhizării dintre „rase” şi etnii, unele mai „pure”, altele mai „necurate”.

Faptul că teorii de sorginte rasistă tind să aibă, din nefericire, o anumită popularitate în România (lucru dovedit ştiinţific, prin studii sociologice serioase) ne-ar putea împinge foarte uşor la amalgamarea dintre români şi rasişti. Cu toate acestea, noi nu generalizăm, şi suntem conştienţi că astfel de teorii au priză doar la un anumit segment al electoratului român, pe care suntem convinşi că nu doriţi să-l atrageţi de partea dumneavoastră. Pentru că altfel aţi putea fi, la rândul dumneavoastră, amalgamat cu ceva ce nu vă doriţi a fi. Cum, desigur, nu vă doriţi a fi amalgamat cu politicienii corupţi, populişti şi demagogi care adoptă discursuri similare la adresa cetăţenilor români de etnie romă.

Desigur, fiecare dintre noi poate greşi, şi nu o dată presa ne-a citat şi pe noi fie în mod greşit fie răuvoitor. De aceea solicităm din partea dumneavoastră o clarificare şi răspunsuri la întrebările pe care le-am formulat, cu îngrijorare, în scrisoarea aceasta.

Postat în Blog old

Romi, Franta, „Senghen” si Romania

Astazi a aparut in cotidianul Deuthche Welle un interviu cu Gelu Duminica care exprima pozitia noastra vizavi de ultimele declaratii, pe axa Bucuresti – Paris, care vizeaza romii. Articolul poate fi vizionat urmand linkul http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5846531,00.html

Deasemenea, de la 9,30, ne-am aflat in studioul Realitatea FM, discutand cu Adrian Tudor aceleasi chestiuni.

Postat în Blog old

Si romii sunt cetateni europeni

Motto: Bine nu-i nici gazdă mare, / Nici să fii sărac prea tare; / Gazda mare se gândeşte, / Săracul se tot trudeşte

Nimic de criticat la această idee pe care a exprimat-o preşedintele Băsescu week-endul trecut, dacă n-am lua în considerare contextul în care a fost pronunţată.
„(…)[Î]n niciun caz problema incluziunii romilor nu mai este o problemă naţională a României sau a Ungariei sau a oricărei alte ţări care găzduieşte această minoritate pe teritoriul său”, spunea duminică preşedintele.

Cu toate că teritoriul României îi tot „găzduieşte” pe romi de mai bine de 700 de ani, rămâne din păcate răspândit sentimentul că romii nu ar fi la ei acasă în România. Că legitimitatea lor de cetăţeni români ar fi cumva diminuată, în comparaţie cu „gazdele”. Că prezenţa lor în România, conform definiţiei cuvântului „a găzdui” (1. A primi pe cineva în casa sa o anumită vreme, dându-i adăpost (şi mâncare). 2. Intranz. A rămâne (să locuiască şi să mănânce) câtva timp în casa cuiva – dexonline.ro) ar fi temporară, vremelnică, numai până când vor pleca ei singuri, sau, mai bine, va veni cineva să ni-i ia de pe cap. Şi acum, că tot suntem în Uniunea Europeană, să vină ea, Europa, să facă ce-o ştii, dar să rezolve problema, că, în definitiv, romii sunt şi ei cetăţeni europeni. De fapt, mai mult europeni decât români, că noi nu facem decât să-i „găzduim”. Cam aceasta ar fi poziţia statului român în legătură cu rolul său în incluziunea socială a romilor.

Nu încape îndoială că este nevoie ca problematica romă să fie abordată şi la nivel european, dincolo de nivelul naţional. Însă încăpăţânarea de a mătura gunoiul românesc sub preşul Europei, negând responsabilitatea statului asupra unei probleme în primul rând interne, denotă cât de mult se preocupă statul român de incluziunea socială a romilor, şi cât de temeinic înţelege principiul subsidiarităţii.

Postat în Blog old

Blogul si societatea civila

In ultimele 2 luni, Agentia Impreuna a incercat sa isi faca cunoscuta pozitia si gandurile fata de diverse chestiuni importante pentru noi prin intermediul acestui blog. Am facut cunoscute noile noastre proiecte si initiative, punctele de vedere vizavi de “urgentele” care au aparut si nu in ultimul rand am incercat sa informam pe cei care citesc acest portal asupra unor chestiuni pe care noi am le-am crezut de interes.
Pentru prima etapa lucrurile au stat foarte bine: peste 500 de vizitatori unici – in special din Romania – ne viziteaza zilnic blogul si se pare ca munca Agentiei Impreuna nu este in zadar. Suntem siguri ca putem creste si suntem convinsi ca acest mijloc de comunicare va deveni, in viitorul apropiat, mult mai utilizat.
Ceea ce insa ne provoaca este faptul ca, in ciuda faptului ca noi am dorit ca acest portal sa fie folosit de cat mai multi reprezentati ai societatii civile rome (mai ales prin postarea unor articole, actiuni, comentarii etc) acest lucru inca nu se intampla. In ultimele zile a decis sa nu mai postam nimic pe blog si sa incercam sa gasim mijloacele prin care sa provocam “cititorii” sa contribuie cu ideile lor la existenta lui.
Lipsa de comunicare si dialog intre membri societatii civile rome a ajuns deja la cote paroxistice: nu mai reusim sa gasim puncte comune de lucru nici macar atunci cand suntem considerati infractori si “minoritate greu de integrat” (vezi declaratiile de ieri a lui Larouche), nici cand implementarea fondurilor structurale ameninta functionarea coerenta a organizatiilor noastre, nici atunci cand identificam vacuumul de resursa umana specializata si nici macar atunci cand constientizam lipsa noastra de putere de lobby. Inca traim intr-o falsa senzatie de “putere” (eu sunt mai puternic decat x) si networkingul este mai degraba un slogan decat un fapt.
Intrebarea noastra este ce e de facut? Ce trebuie facut pentru a intelege ca ceea ce se intampla in ultima perioada cu societatea civila a Romilor nu este orietat catre dezvoltare ci mai degraba catre supravietuire? Care este viziunea strategica pe care trebuie sa o punem in practica astfel incat sa nu mai avem senzatia ca statutul in baza caruia functionam este “un document uitat intr-un sertar”? Ce trebuie sa se intample pentru a constientiza puterea care ne-o da lucrul Impreuna pe niste chestiuni comun agreate si care sunt acestea?

Postat în Blog old

Burse doctorale

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, implementeaza proiectul “Studii postdoctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate”. Proiectul va sustine 40 de detinatori ai titlului doctoral in domeniile medicina, economie, filosofie, sociologie, psihologie, asistenta sociala, drept si teologie. Bursierii vor fi sprijiniti in activitatea de cercetare la nivel avansat prin formarea de echipe multidisciplinare care vor fi implicate in elaborarea si analiza politicilor de sanatate. Valoarea bursei acordate este echivalentul sumei de 1000 euro/luna (4100 lei/luna).

Dosarele pot fi depuse pana la data de 31 iulie 2010 (data limita a postei), ora 12,00, selectia urmand a fi finalizata pana la data de 31 august 2010.

Detalii despre criteriile detaliate de selectie si actele necesare pentru inscriere se gasesc pe site-ul UMF Iasi (www.umfiasi.ro) la adresa: http://www.umfiasi.ro/umf/ie2/navigation.jsp?node=3351

Postat în Blog old

Tinerii romi

Si pe aceasta cale dorim sa adresam sincere felicitari tinerilor romi care numai ce au terminat studiile universitare. Printre ei si cei de Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia de limba romani.
Felicitari si Catalinei Olteanu, cea mai mica colega din Impreuna (a doua persoana din dreapta).
licentiati romi FLLS
Greul pentru ei deabia acum incepe. Faptul ca au absolvit o universitate nu le garanteaza reusita in viata. Munca trebuie sa fie dublata tocmai pentru a dovedi ca investiile lor, si ale altora, au meritat. Sunt sigur ca o vor face!

Postat în Blog old

Jef Helmer

Astazi am avut placerea de a ne (re)intalni cu Jef Helmer. Jef este unul dintre vechii prieteni ai romilor si cel fara de de care, poate, Agentia Impreuna nu ar fi existat.
Militant de drepturile omului inca din 1977, sustinator a miscarilor anticomuniste din Centrul si Estul Europei, Jef a considerat – inca de la inceputul anilor 90 – ca trebuie sa contribuie la dezvoltarea unei societati civile care sa reprezinte interesele minoritatii Romilor in fostul bloc comunist. Ca si director al Fundatiei Spolu International Fundation (cu sediul in Olanda) Jef a fost unul dintre cei care a “popularizat” in Romania conceptul de dezvoltare comunitara.
Chiar daca s-a pensionat inca de acum 2 ani, Jef ramane unul dintre prietenii nostri. Impreuna cu alti cativa oameni care cred in aceleasi principii ca si el acum lucreaza, voluntar, la un proiect care vizeaza rememorarea Holocaustului impotriva Romilor din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Alaturi de filarmonica din Frankfurt va pune in scena in Recviem dedicat victimelor (rome) ale Holocaustului, concert pe care speram sa il putem gazdui si noi in Romania in toamna anului 2012.

Postat în Blog old

Romanian Music Awards – poseta, Fata Luncii si Connect-R….

Saptamana trecuta, la petrecerea care a avut loc dupa gala decernarii premiilor Romanian Music Award, Deliei Matache i-a fost “sutita” posetuta de firma, cu toate cele in interior.
Astazi, mai in gluma sau mai in serios, am auzit doua explicatii:
1. Romii din “Fata Luncii” (evenimentul a avut loc la Craiova) au venit si au intrat cu sabiile semanand teroare in jurul lor.
2. Connect-R (asa, ca tot a avut curajul sa raspunda tutoror comentariilor rasiste pe care le-a primit in ultimele zile si sa zica ca e tigan 🙂 )

Postat în Blog old

Investitie in educatie sau segregare?

In ziarul Adevarul de astazi a aparut, sub semnatura Flaviei Crisan, articolul intitulat “Romii – nu vrem scoala, vrem case!”. Prin intermediul articolului aflam ca autoritatea locala din Sacele a dispus ca cele doua case modulare achizitionate din Germania sa fie folosite ca scoala pentru romi si ca reprezentatii acestora considera ca ar fi fost mult mai bine daca respectivele case ar fi fost folosite ca spatii de locuit pentru persoanele care au nevoie. Trebuie sa spunem, din informatiile culese din teren de Fundatia noastra la finele anului 2009, ca una dintre principalele probleme ale romilor din Sacele este reprezentata de conditiile improprii de locuit.
Acum se nasc cateva intrebari: De ce o fi fost nevoie de (inca o scoala) cand se spune – si in interiorul articolului – ca exista o scoala in localitate, renovata de curand si care este frecventata inclusiv de elevi romi (Tiberiu Craciun si Rares Maruntelu sunt ambii elevi in clasa a VIIa, respectiv a Va)? Nu cumva aceasta scoala este gandita ca si “scoala tiganilor” (amplasarea ei se doreste a fi in interiorul comunitatii de romi) si astfel se creaza premizele unui caz clar de segregare? Care este viitorul acestor copii cand, inca din scoala sunt invatati ca trebuie sa stea separate fata de romani? Care este reactia Inspectoratul Scolar Brasov? Dar a expertului rom din primarie/prefectura?
Articolul poate fi vizionat urmarind urmatorul link: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Brasov-_Rromii-_-Nu_vrem_scoala-vrem_case_0_296370718.htm

Postat în Blog old

Criza economica si Mecedesul!

“Cei cu turnuleţe merg cu Mercedesul să îşi ridice ajutorul social” – Presedintele Romaniei – interviu acordat Televiziunii Romane, 08.07.2010.

In primul sper sa cadem de comun acord ca atunci cand presedintele Basescu a spus cele de mai sus nu se referea la oamenii de afaceri “de buna credinta” care locuiesc in cartiere gen Pipera. Cu siguranta avea in minte cartierele arhicunoscute si mult-prea-mediatizate de genul Strehaia, Sintesti sau Buzescu.
De asemenea speram sa putem accepta faptul ca este foarte posibil sa existe cazuri in care cele afirmate de presedinte sa fie si adevarat: oameni care nu au dreptul la ajutor social, dar care folosind sistemul ticalosit incaseaza bani care nu li se cuvin.
Nu vreau sa dezbat cine este de principalul vinovat, cel care abuzeaza de sistem solicitand ajutor social fara sa indeplineasca criteriile legale sau cel care ii aproba (fara sa verifice situatia reala a solicitantului – asa cum prevede legea). Nu vreau nici sa aduc aminte celor care, poate au uitat, cum este folosit instrumentul “ajutor social” de catre autoritatile locale ca si arma de culegere si conservare de voturi… Nu vreau nici macar sa ii reamintesc domnului Presedinte ca, nici cu un an in urma, lua masa cu foarte multi detinatori de “case cu turnulete si Mercedesuri”, pe dealul de la Costesti – Valcea.
Ceea ce insa imi doresc cu adevarat sa subliniez este urmatorul lucru: a induce idea ca minoritatea roma este principalul beneficiar a fraudelor din sistemul de asistenta sociala este extrem de periculos si injust. Periculos – pentru ca pe vreme de criza economica extremismul si rasismul gaseste mult mai mult adepti decat intr-o perioada “normala” iar minoritatea Romilor oricum nu este o minoritate “populara” in Romania, si incorect pentru ca marea majoritate a Romilor traiesc in saracie extrema (lucru de altfel reliefat si de diverse comisii prezidentiala care au lucrat la rapoartele pe riscuri sociale si educatie), iar accesul lor pe piata muncii este deficitar.
De asta cand ne ocupam?

Postat în Blog old