Arhive lunare: iunie 2010

Femeile (rome) si sindicatele

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos prin programul FSA Grant si al Ambasadei Statelor Unite ale Americii prin programul Democracy Small Grants, organizeaza in data de 1 iulie a.c incepand cu orele 14.00 conferinta finala a proiectului “Imputernicirea femeilor aparţinând minorităţilor etnice in sindicate”.

Proiectul  si-a propus ca prin acţiunea conjugată a organizaţiilor sindicale şi a societăţii civile să aducă pe agenda publică problemele şi interesele grupurilor vulnerabile legate de piaţa muncii. Prin urmare, in cadrul acestui eveniment va avea

Postat în Blog old

Investitie in incluziunea romilor sau cresterea TVA?

Studiile sociologice realizate la inceputul anilor 90 considerau ca romii au fost marii perdanti ai “perioadei de tranzitie”: disponibilizarile urmare a privatizarilor, desfiintarea cooperativelor agricole de productie, “abolirea” sistemului de repartitie etc a condus catre o prezenta disproportionata a romilor in noua de categorie de someri sau “persoane aflate in cautarea unui loc de munca”. Acest clivaj se mentine si in ziua de astazi pentru ca masurile active pentru incluziunea romilor inca se lasa asteptate.

Masurile asumate de guvernul Boc vor avea un efect cel putin la fel de dezastruos asupra romilor: cei saraci vor deveni si mai saraci si

Postat în Blog old

Cresterea TVA si fondurile structurale

Anuntata crestere a TVA cu 5% va actiona ca o noua “piatra” pe umerii implementatorilor de proiecte cu finantare Europeana.  Dupa cum se stie, in toate proiectele cu finantare europeana, TVA nu este considerat cost eligibil. Acest lucru echivaleaza cu faptul ca solicitantul trebuie sa plateasca “din fonduri proprii” TVA, urmand ca – la finele proiectului – sa se intocmeasca dosarul de recuperare si sa isi primeasca banii inapoi. Nu are rost sa va reamintesc ca procedura de recuperare TVA este una extrem de greoaie si solicita un timp destul de indelungat.

Daca avem in vedere un proiect de 1.000.000

Postat în Blog old

Sa nu primesti cadouri de la greci!

In contextul deciziei CCR de astazi, am primit de la prietenul nostru Remus Cernea, un filmulet de 1 minut postat de youtube. Va recomandam sa il vizionati cu sunet.

Postat în Blog old

Extremism si strategia nationala de aparare

„Minoritatea romilor din România se confruntă cu două riscuri specifice – dintre care unul afectează întreaga populaţie, iar cel de-al doilea numai un segment. Pe de o parte, toţi romii se confruntă direct sau indirect cu discriminarea. Identitatea de rom/ţigan continuă să fie un stigmat. Pe de altă parte, un segment disproporţionat de mare al populaţiei rome trăieşte la periferia societăţii contemporane – în special din punctul de vedere al participării în organizaţii, fie ca elev în copilărie, ca student în tinereţe, sau ca angajat în viaţa adultă.
Nici riscul violenţelor interetnice nu poate fi trecut cu vederea. România

Postat în Blog old

Afara ploua :)

“Societatea civila este o noţiune care descrie forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parţi ale unei instituţii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizaţiile neguvenamentale – asociaţii sau fundaţii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societaţii civile, care intervin pe lânga factorii de decizie, pe lânga instituţiile statului de drept pentru a le influenţa, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetaţeni pe care îi reprezinta.” (sursa Wikipedia).
In Romania exista multe organizatii care, cel putin din punct de vedere statutar, promoveaza interesele minoritatii romilor si isi clameaza apartenenta la “societatea civila”.

Postat în Blog old

Suntem romi – in consecinta suntem infractori!

“Vineri la ora 9.00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi va organiza bursa locurilor de muncă pentru rromi şi pentru persoanele care se vor elibera din detenţie în luna iunie 2010. Bursa este organizată, la solicitarea conducerii Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. La acest târg de locuri de muncă vor participa şi persoane care urmează a fi eliberate din detenţie în luna iunie a acestui an, încercându-se astfel integrarea pe piaţa muncii şi a acestei categorii de persoane.” (adevarul.ro, 21.06.2010)
Salutam si pe aceasta cale decizia AJOFM Mehedinti de a pune sub aceeasi umbrela persoanele de etnie roma

Postat în Blog old

“Solidaritatea obligatorie”. De ce nu am face si noi ceea ce face Guvernul

Dupa cum stiti in cadrul proiectelor europene, fiacare institutie care depune un proiect trebuie sa contribuie financiar cu minim 2% din valoarea totala a acestuia. Aceasta suma poata ajunge, inclusiv, la cifra de 100.000 de euro – in cazul proiectelor strategice, la care se pot adauga diverse costuri neeligibile si valoarea TVA care, chipurile, se va recupera la un moment dat. Acest lucru echivaleaza cu necesitate ca pentru a face un proiect care sa vizeze imbunatatirea vietii grupurilor vulnerabile (batrani, persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata etc) un ONG (deci o entitate care nu are profit – si in

Postat în Blog old

DEnigrarea ROmilor: Detergent numa’ bun de spălat creierul

N-ar fi o idee rea să instituim concursul pentru cel mai discriminatoriu articol din presa românească la adresa romilor. Candidaţi ar fi mulţi, după cum mulţi sunt şi cititorii care înghit aproape zi de zi aceleaşi stereotipuri despre romi, nebănuitori de modul în care gândirea lor e supusă unui proces subtil de spălare de creier. Cu detergent pur românesc.
(imagine de pe http://www.apc-romania.ro)

Un bun candidat la premiul pentru concursul nostru este articolul apărut în Adevărul de seară din 11 iunie – „Zeci de

Postat în Blog old

Microbistii si motiunea de cenzura!

Cand am ajuns acasa, aseara tarziu, am auzit – la intrarea in bloc – ceva injuraturi din apartamentul in care sta administratorul imobilului in care locuiesc. Sincer am crezut ca este un supporter al Coreei de Nord si era suparat ca Brazilia tocmai marcase primul gol….
Vazand ca am intrat in bloc, dl. Administrator (un om la 70 si ceva de ani) iese si ma intreaba: “Ati vazut ca a cazut motiunea? Mama lor…….”(din respect nu citez ad integrum ce a spus omu’). Ii raspund calm “Nu stiati???” Omu’ zice: “Nu, numai ce am deschis televizorul .Toata ziua am

Postat în Blog old