Femeile (rome) si sindicatele

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos prin programul FSA Grant si al Ambasadei Statelor Unite ale Americii prin programul Democracy Small Grants, organizeaza in data de 1 iulie a.c incepand cu orele 14.00 conferinta finala a proiectului “Imputernicirea femeilor aparţinând minorităţilor etnice in sindicate”.

Proiectul  si-a propus ca prin acţiunea conjugată a organizaţiilor sindicale şi a societăţii civile să aducă pe agenda publică problemele şi interesele grupurilor vulnerabile legate de piaţa muncii. Prin urmare, in cadrul acestui eveniment va avea loc semnarea unei Platforme comune de actiune pentru imputernicirea femeilor apartinand minoritatilor nationale in structurile sindicale, elaborat in urma consultarilor cu BNS si CNSLR Fratia. Acesta Platforma Comună, care beneficiaza de un plan de masuri pentru perioada 2010-2013, reprezintă un prim pas pentru punerea pe agenda publică a intereselor femeilor aparţinând grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, cu un accent deosebit pe interesele femeii rome.

Semnarea Platformei comune de actiune va avea loc in prezenta Ministrului Muncii si al Afacerilor Sociale in Regatul Tarilor de Jos si a Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale din Romania. Semnatarii acestei Platforme sunt: Fundatia Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Blocul National Sindical, CNSLR Fratia si Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse. Bineinteles ca lista va ramane deschisa si altor actori sociali interesati de domeniu si care isi asuma Planul de Masuri.

Postat în Blog old

Investitie in incluziunea romilor sau cresterea TVA?

Studiile sociologice realizate la inceputul anilor 90 considerau ca romii au fost marii perdanti ai “perioadei de tranzitie”: disponibilizarile urmare a privatizarilor, desfiintarea cooperativelor agricole de productie, “abolirea” sistemului de repartitie etc a condus catre o prezenta disproportionata a romilor in noua de categorie de someri sau “persoane aflate in cautarea unui loc de munca”. Acest clivaj se mentine si in ziua de astazi pentru ca masurile active pentru incluziunea romilor inca se lasa asteptate.

Masurile asumate de guvernul Boc vor avea un efect cel putin la fel de dezastruos asupra romilor: cei saraci vor deveni si mai saraci si cei care lucreaza in institutiile publice (ca si mediatori, experti, etc) vor fi primii a caror “posturi vor fi desfiintate” .

Nu m-ar surprinde nici ca Agentia Nationala pentru Romi sa ramana fara structurile sale regionale.

Tocmai de aceea, si nu numai, nu cred ca gresim cand spunem ca romii sunt si vor fi principalele victime al politicilor de “reformare a statului” propuse de actualul guvern.

Intr-un studiu recent al Bancii Mondiale in care se analizeaza costurile excluziunii de pe piata muncii a Romilor din 4 tari europene, economistii angrenati in realizarea acestui document au estimat ca Romania pierde, anual, 800 de milioane de dolari – bani care ar putea fi colectati daca politicile publice pentru romi ar fi corect si coerent aplicate. Ca sa dam dimensiunea acestei sume, trebuie sa (re)amintim calculul conform caruia cresterea TVA cu 5% va atrage la bugetul de stat exact 800 de milioane de euro.

Postat în Blog old

Cresterea TVA si fondurile structurale

Anuntata crestere a TVA cu 5% va actiona ca o noua “piatra” pe umerii implementatorilor de proiecte cu finantare Europeana.  Dupa cum se stie, in toate proiectele cu finantare europeana, TVA nu este considerat cost eligibil. Acest lucru echivaleaza cu faptul ca solicitantul trebuie sa plateasca “din fonduri proprii” TVA, urmand ca – la finele proiectului – sa se intocmeasca dosarul de recuperare si sa isi primeasca banii inapoi. Nu are rost sa va reamintesc ca procedura de recuperare TVA este una extrem de greoaie si solicita un timp destul de indelungat.

Daca avem in vedere un proiect de 1.000.000 de euro din care jumatate este suma purtatoare de TVA (costuri necesare achizitionarii echipamentelor, consumabilelor, serviciilor subcontractate etc), efortul financiar din partea solicitantului numai pentru acoperirea TVA este de aproximativ 100.000 de euro . La aceasta suma adaugam contributia financiara obligatorie de minim 2% (ceea ce echivaleaza cu alti 20.000 de euro). Fara a lua in calcul posibilitatea de a avea si costuri declarate neeligibile, pentru un proiect in valoare de 1 milion euro, solicitantul trebuie sa dispuna de un fond de minim 120.000 de euro pentru a putea implementa proiectul in conditii normale?

Cate ONG-uri dispun de acest fond? Cate organizatii pot implementa, in aceste conditii, proiecte structurale fara sa riste existenta acelei organizatii? Mai mult decat atat: ce finantator accepta sa „contribuie” in proiectele europene asigurand plata TVA pana in momentul recuperarii acestuia? Cum se justifica aceasta masura in conditiile in care se declara ca principala prioritate a Guvernului este absortia fondurilor structurale?

Sunt doar parte din intrebari la care e nevoie de raspuns….

Postat în Blog old

Sa nu primesti cadouri de la greci!

In contextul deciziei CCR de astazi, am primit de la prietenul nostru Remus Cernea, un filmulet de 1 minut postat de youtube. Va recomandam sa il vizionati cu sunet.

Postat în Blog old

Extremism si strategia nationala de aparare

„Minoritatea romilor din România se confruntă cu două riscuri specifice – dintre care unul afectează întreaga populaţie, iar cel de-al doilea numai un segment. Pe de o parte, toţi romii se confruntă direct sau indirect cu discriminarea. Identitatea de rom/ţigan continuă să fie un stigmat. Pe de altă parte, un segment disproporţionat de mare al populaţiei rome trăieşte la periferia societăţii contemporane – în special din punctul de vedere al participării în organizaţii, fie ca elev în copilărie, ca student în tinereţe, sau ca angajat în viaţa adultă.
Nici riscul violenţelor interetnice nu poate fi trecut cu vederea. România a beneficiat în ultimii ani de o perioadă calmă – după ce în perioada 1990 – 1996 s-au petrecut peste 30 de incidente violente între comunităţi de romi şi neromi, soldate cu 13 victime şi cu peste 300 de case incendiate. Nişa politică de extremă dreaptă xenofobă nu a fost exploatată sistematic de mişcările politice româneşti. Există însă riscul ca tensiunile interetnice să se acutizeze şi să fie exploatate politic (precum în ţări ca Italia) – mai ales în contextul actualei crize economice. Pericolul unei astfel de evoluţii este ilustrat de situaţia din Ungaria, ţară în care, în ciuda declaraţiilor politice „corecte”, violenţele împotriva romilor se intensifică”

Citatul de mai sus este un pasaj din Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania, pasaj pe care expertii Agentiei Impreuna l-au propus si a fost agreat.
Evenimentele de la Sanmartin si Sancreieni (2009), prezenta Jobbik in Romania (2010) precum si a unor elemente ale Garzii Maghiare (Batalionului Wass Albert), ale Miscarii celor 64 de Comitate si a altor formatiuni radical-extremiste cu un mesaj profund antirom ma fac sa inteleg si sa sustin „amenintarea” trecuta in propunerea de Strategie Nationala pentru Aparare, la capitolul 6.1 Riscuri si amenintari:
“Proliferarea unor masuri radicale, iredentiste sau extremiste, care pot afecta drepturile si libertatile cetatenilor, coeziunea sociala sau relatiile interetnice”

De altfel sunt multe elemente foarte bune in aceasta strategie. Sunt unele insa care sunt cel putin nefericit formulate. De acestea insa se ocupa presa :).

Postat în Blog old

Afara ploua :)

“Societatea civila este o noţiune care descrie forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parţi ale unei instituţii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizaţiile neguvenamentale – asociaţii sau fundaţii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societaţii civile, care intervin pe lânga factorii de decizie, pe lânga instituţiile statului de drept pentru a le influenţa, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetaţeni pe care îi reprezinta.” (sursa Wikipedia).
In Romania exista multe organizatii care, cel putin din punct de vedere statutar, promoveaza interesele minoritatii romilor si isi clameaza apartenenta la “societatea civila”. Avand in vedere definitia de mai sus (am ales-o pe acesta considerand-o cea mai simpla si clara) trebuie sa vedem daca ceea ce exista “la noi in curte” e societate civila sau altceva.
Cateva ganduri:
1. Multe dintre organizatiile non-guvernamentale rome (si nu numai) actioneaza de multe ori ca parti ale “sectorului de afaceri” sau ca si surogat ale institutiilor fundamentale ale statului. In repetate randuri statul roman, prin inaltii sai reprezentati, reproseaza organizatiilor rome situatia acestei minoritati, idee care a fost, este si va fi imbratisata de mare parte dintre liderii romi. Ce nu au acestia in vedere (suficient) este responsabilitatea majora a statului in a asigura dezvoltarea si respectarea drepturilor pentru cetatenii sai.
2. Din pacate, dorinta de a lucra cu institutiile statului spre a le influenta decizia este din ce e in ce mai mica. Cauzele tin inclusiv de faptul ca statul roman nu a incurajat niciodata o voce critic – constructiva a societatii civile, mai mult chiar orice pozitie critica la adresa Guvernului este de multe ori etichetata ceva de genul “cum isi permit aia sa ne critice”. A nu se intelege ca a fost vreun Guvern altfel….toate au vazut in ONG-uri “un pericol” nicidecum “o oportunitate”. Insa si noi mai avem multe de invatat, mai ales in sensul de nu considera o organizatie care lucreaza cu intitutiile statului pentru a le influenta modul de lucru ca fiind “apendice” ale partidului care guverneaza in acel moment tara.
3. Multe organizatii civice ale Romilor isi doresc participarea politica. Este ciudata aceasta dorinta in conditiile in care se stie ca masa electorala roma este una extrem de volatila si usor manipulabila. Singura sansa pentru a fi votat (pe langa cea care este utilizata de toata partidele – si anume mita electorala) este sa ii faci pe oameni sa creada in tine si in ceea ce tu vrei sa faci. Iar asta o faci prin alte instrumente decat cele pe care le ai la dispozitie ca parte a politicului. Fara o societate civila puternica participarea politica (reala) a unei minoritati nationale este o utopie.

In rest, pentru cunoscatori: „afara ploua” :)….

Postat în Blog old

Suntem romi – in consecinta suntem infractori!

“Vineri la ora 9.00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi va organiza bursa locurilor de muncă pentru rromi şi pentru persoanele care se vor elibera din detenţie în luna iunie 2010. Bursa este organizată, la solicitarea conducerii Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. La acest târg de locuri de muncă vor participa şi persoane care urmează a fi eliberate din detenţie în luna iunie a acestui an, încercându-se astfel integrarea pe piaţa muncii şi a acestei categorii de persoane.” (adevarul.ro, 21.06.2010)
Salutam si pe aceasta cale decizia AJOFM Mehedinti de a pune sub aceeasi umbrela persoanele de etnie roma aflate in cautarea unui loc de munca si detinutii. Suntem siguri ca argumentul avut in vedere in aceastei decizii a tinut si de definirea termenului de “rom/tigan” din DEX si anume “epitet acordat unei persoane cu apucaturi rele”.
In consecinta propunem ca pe viitor Bursa locurilor de munca pentru romi sa fie organizata concomitent cu cea pentru persoanele dependente de drog, dizabilitati mentale etc sau ,de ce nu, cu tinerii proveniti din centrele de plasament. Oricum in mintea unor rasisti a fi rom subsumeaza toate categoriile de mai sus.

Postat în Blog old

“Solidaritatea obligatorie”. De ce nu am face si noi ceea ce face Guvernul

Dupa cum stiti in cadrul proiectelor europene, fiacare institutie care depune un proiect trebuie sa contribuie financiar cu minim 2% din valoarea totala a acestuia. Aceasta suma poata ajunge, inclusiv, la cifra de 100.000 de euro – in cazul proiectelor strategice, la care se pot adauga diverse costuri neeligibile si valoarea TVA care, chipurile, se va recupera la un moment dat. Acest lucru echivaleaza cu necesitate ca pentru a face un proiect care sa vizeze imbunatatirea vietii grupurilor vulnerabile (batrani, persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata etc) un ONG (deci o entitate care nu are profit – si in consecinta nu are de unde sa contribuie) ar trebui sa dispuna de cateva sute de mii de euro in cont pentru a nu “muri cu proiectul in brate”. Solutiile la care apeleaza ONG-urile sunt solicitari de maching fund catre alti donori sau solicitarea de imprumuturi la diverse organisme financiare.
Pentru a “acoperi” nevoile „proiectului de modernizare a Romaniei”, Guvernul insa a gasit o alta solutie: solidaritatea celor care ne guverneaza (ministri, secretari de stat, consilieri etc) cu masele. Numai ca “solidaritatea” de care facem vorbire nu este un act benevol (asa cum ar fi normal) ci unul de care este conditionata ramanerea in functie a acestuia:
„Nu este dat afară din postul pe care îl are în minister dacă nu este numit. Dacă este un funcţionar public, îşi păstrează în continuare funcţia publică, numai că nu va mai reprezenta statul în acest consiliu de administraţie. Dacă e secretar de stat, consilier al ministrului sau numit prin pixul ministrului, acela pleacă acasă” a spus ieri premierul Boc intr-o declarative preluata de ziarul Gandul.
Pe cale de consecinta, de ce nu am conditiona si noi “solidaritatea” (adica donarea, sa zicem a 1/3 din salariul lor catre Fundatia noastra) echipelor de management din proiectele pe care noi le implementam cu “grupul tinta” (a se citi masele) astfel avand parghia necesara acoperirii contributiilor necesare derularii proiectelor noastre?
Raspunsurile sunt simple:
1. Pentru ca “solidaritatea” este sentiment (sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc- sursa DEX 98), iar sentimentele nu se impun.
2. Pentru ca a nu exista nici o clauza in nici un contract de munca care sa poate impune acest lucru (daca ar exista ar fi imoral, ilegal si ar putea conduce catre sclavagism)
3. Daca unul dintre noi ar face asta fiti siguri ca s-ar auzi ca “astia din ONG-uri fura banii”.

Postat în Blog old

DEnigrarea ROmilor: Detergent numa’ bun de spălat creierul

N-ar fi o idee rea să instituim concursul pentru cel mai discriminatoriu articol din presa românească la adresa romilor. Candidaţi ar fi mulţi, după cum mulţi sunt şi cititorii care înghit aproape zi de zi aceleaşi stereotipuri despre romi, nebănuitori de modul în care gândirea lor e supusă unui proces subtil de spălare de creier. Cu detergent pur românesc.
(imagine de pe http://www.apc-romania.ro)

Un bun candidat la premiul pentru concursul nostru este articolul apărut în Adevărul de seară din 11 iunie – „Zeci de ţigani din Mizil, teroare în sectorul 2”. Lăsând la o parte folosirea termenului de „ţigan”, asocierea romilor cu fenomene exclusiv negative şi cantonarea lor într-o alteritate de care să nu dorească nimeni să se apropie sunt moduri de a întări stereotipurile negative la adresa romilor, de a mări distanţa socială între romi şi majoritari şi de a pune beţe în roate schimbării.

Articolul relatează evacuarea de către poliţie a peste 30 de persoane dintr-un sediu dezafectat al ANPC. „Vecinii nu-i mai suportau”, „Trăiau în condiţii improprii, punându-şi în pericol sănătatea lor şi a vecinilor”, „se bănuia” că acolo locuiau infractori „urmăriţi local şi general”, „făceau scandal în fiecare zi”, „aruncau resturi menajere pe stradă”, „zilnic se înregistrau plângeri despre furturile, scandalurile şi chefurile pe care le organizează locatarii ilegali ai casei”, etc. Tot articolul îi sugerează cititorului, printre clăbucii de detergent de spălat creierul, să stea cât mai departe de romi: uite cum sunt ţiganii.

Şi pentru a fi siguri că înţelegem cât de departe sunt romii de majoritari, nu numai prin exemplele negative pe care le evidenţiază, ci şi cultural vorbind, articolul începe cu enumerarea unor nume proprii, dându-le protagoniştilor povestirii o tentă de alteritate exotică uşor caraghioasă, aşa, ca să delecteze puţin cititorul şi să-i gâdile superioritatea culturală: „Fernando, Secret, Serenada, Edith, Antonio, Levenţica, Elvis”…

Postat în Blog old

Microbistii si motiunea de cenzura!

Cand am ajuns acasa, aseara tarziu, am auzit – la intrarea in bloc – ceva injuraturi din apartamentul in care sta administratorul imobilului in care locuiesc. Sincer am crezut ca este un supporter al Coreei de Nord si era suparat ca Brazilia tocmai marcase primul gol….
Vazand ca am intrat in bloc, dl. Administrator (un om la 70 si ceva de ani) iese si ma intreaba: “Ati vazut ca a cazut motiunea? Mama lor…….”(din respect nu citez ad integrum ce a spus omu’). Ii raspund calm “Nu stiati???” Omu’ zice: “Nu, numai ce am deschis televizorul .Toata ziua am fost ocupat cu renovarea blocului”. Am zambit si ii zic “credeam ca va uitati la meci” la care el raspunde nonsalant “ce dracu, ca guvernul asta e mai rau decat Mutu: e prins drogat, e amendat cu mai mult decat valoreaza si tot el zice ca e mare fotbalist!”.
Cam asa s-a intamplat si ieri: majoritatea parlamentara (din cea prezenta) zice ca Guvernul este “drogat”, Guvernul zice ca “e cel bun guvern din cate au fost”….ce e nasol e faptul ca “amenda” o sa o platim fiecare dintre noi.

Postat în Blog old