Abandonul şcolar în rândul copiilor romi – mit şi realitate

Ana Ivasiuc
coordonator de proiecte
Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”

Între aprilie 2009 şi ianuarie 2010, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a derulat cu sprijinul UNICEF studiul intitulat „O şcoală de nota zece?”, care s-a concentrat pe situaţia participării copiilor romi la un proces educaţional de calitate în 70 de comunităţi compacte de romi, cu un nivel socio-economic în general scăzut , din 20 de judeţe. În cadrul acestui studiu, s-au colectat 772 de chestionare aplicate părinţilor copiilor romi de vârstă şcolară, 763 de chestionare aplicate copiilor romi, atât cuprinşi, cât şi necuprinşi în sistemul obligatoriu de învăţământ, interviuri cu 80 de directori de unităţi de învăţământ şi 99 de cadre didactice, obţinându-se totodată date cantitative din 100 de unităţi de învăţământ situate pe raza administrativ-teritorială a comunităţilor de romi identificate. Din aceste date au reieşit câteva aspecte pe care dorim să le punctăm aici. Citeste mai departe

Postat în Blog old

Tinerii Dezbat

Astazi si maine, in 8 locatii din tara, are loc concursul de dezbateri oratorice „Tinerii Dezbat”. Programul, realizat la initiativa Fundatiei noastre, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Agentia Nationala pentru Romi, Departamantul pentru Relatii Interetnice, Agentia Nationala pentru Tineret si Sport, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ARDOR, Roma Education Fund, Policy Center for Roma and Minorities si Universitatea din Bucuresti pune fata in fata peste 800 de elevi si profesori din 180 de licee din fiecare judet. Scopul acestei competetitii este de a provoca o dezbatere reala (pe formatul Karl Popper) pe diverse teme care tin de valorile europene si aplicarea acestora atunci cand vorbim la diverse grupuri, inclusiv minoritare, supuse excluziunii si marginalizarii sociale. Tema de astazi a facut referire la problemele pe care le confrunta elevii din mediul rural si maine vom discuta despre problemele in educatie a copiilor romi. Castigatorii din fiecare regiune vor fi invitati la faza finala a competitiei care va avea loc in Bucuresti, Palatul Parlamentului, la inceputul lui septembrie 2010.

Postat în Blog old

Ce ar trebui sa facem pentru a nu pierde ce avem acum?

Ieri, unul dintre colegii nostri dragi de la Cluj (Radu Lacatus) a pus, pe reteaua de comunicare RomLink, o intrebare destul de interesanta: “Ce ar trebui sa facem pentru a nu pierde ceea ce am obtinut pana acum?”. Chiar daca intrebarea era adresta unei singure persoane, avand in vedere provocarea lansata, vom incerca si noi sa “tulburam” un pic apele, nu pentru ca ar mai fi nevoie ci in speranta ca prin ceea ce vom spune vom provoca reflectii.

In primul rand trebuie sa definim ce “am obtinut”, si daca cumva cele “obtinute” sunt in favoarea maselor largi sau a unor persoane. Functiile (de mediatori, consilieri, experti, ANR-isti, directori de ONG-uri etc) obtinute, mai ales dupa 2001, au avut mai ales rolul de a baga “mortul” in casa comunitatilor locale. In cvasimajoritatea cazurilor criteriile avute in vedere atunci cand au fost promovati oameni in astfel de functii a fost mai degraba obedienta fata de o anumita structura de putere decat criteriul meritocratiei, criteriu care ar trebui sa fie primordial. Fondurile disponibile pentru imbunatatirea situatiei Romilor, mult mai mari dupa 2001, au devenit din ce in ce mai greu accesibile ONG-urilor locale, cele care – in mod teoretic – ar trebui sa fie sprijinite pentru a reprezenta comunitatile locale. “Noua generatie” de activisti romi pare a nu mai veni poate si din cauza faptului ca accentul nostru, celor din generatie “mai veche”, a cazut pe “implementarea proiectelor” in detrimentul “dezvoltarii resurselor umane”. Multe ONG-uri, din cele active, au devenit mai degraba “prestatoare de servicii” – obligate fiind de politicile de finantare a donorilor existenti pe piata romaneasca, trecand in secundar multe din obiectivele importante enuntate in statut. Forta politica a romilor, masurata in ce altceva decat numarul de voturi valabil exprimate, este in continua scadere. Inca nu avem “un decalog” cu principii de la care sa nu facem rabat, inca nu avem sentimental apartenetei la o “miscare comuna”, inca nu avem puterea de a recunoaste cand cineva face ceva foarte bine chiar daca – din punct de vedere ideologic si a modului de lcuru – se situam pe o pozitie diferita.  

De aceea, si pentru multe altele pe care nu le scriem in acest mesaj, credem ca intrebarea ar trebui inlocuita cu o alta: “Unde am gresit si ce ar trebui sa facem pentru a nu repeta greselile facute?”.

Iar aici fiecare trebuie sa vedem “barna” din dreptul nostru.

Postat în Blog old

Agentia Impreuna are blog!

Dupa 11 ani de activitate in care am comunicat mai ales prin ceea ce facem zi de zi in cadrul comunitatilor de romi din Romania in care lucram alaturi de cei care ne sunt alaturi, incepand de astazi lansam – in mod oficial – blogul Agentiei Impreuna! Folosind acest suport ne vom face cunoscute opiniile, pozitiile si mai ales activitatile noastre catre toti cei care sunt interesati. Ne dorim ca acest blog sa devine un spatiu de dezbatere, nu numai pe chestiuni care tin de „problematica minoritatii romilor” ci si asupra unor teme de interes pentru societatea romaneasca per ansamblu, nu de alta insa „Impreuna” inseamna, printre altele, actiunea pentru „binele comun”.
In spiritul a ceea ce Agentia Impreuna propavaduieste inca de la infiintare, rugam pe toti cei care vor citi si mai ales vor comenta ceea ce va fi publicat pe acest blog sa tina cont de regula bunului simt, sa foloseasca tehnica argumentului si a contra-argumentului si nu atacul la persoana si sa contribuie la dezbaterile care vor avea loc, intr-un mod cat se poate de constructiv.
Blogul Agentiei Impreuna este deschis si altor colegi de-ai nostri din societatea civila. Oricine poate posta un material spre dezbatere atata timp cat cele enuntate respecta regulile mai sus mentionate si principiile Fundatiei noastre.
Nu in ultimul rand speram ca acest nou instrument de comunicare sa provoace reflectii, intra si intercomunitare, care sa conduca catre gasirea unor solutii la multitudinea de probleme existente in comunitatile de romi din Romania.
Ne vedem pe blog!
Gelu Duminica

Postat în Blog old