Comunicat de presă

Conferință de diseminare a rezultatelor inițiativei de participare publică “Apa nu e lux”

Comunicat de presă

24 Iunie 2015

 În cadrul proiectului „Democraţie participativă. Pilotarea unei inițiative cetăţeneşti pentru comunităţile interetnice din România”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România,  cu un buget total de 82,600.00 de euro, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” organizează în data de 25 iunie Conferința de diseminare a rezultatelor inițiativei de participare publică “Apa nu e lux”.

Scopul evenimentului din 25 iunie 2015 este acela de a dezbate împreună cu toți actorii relevanți (societate civilă, foști guvernanți, actuali guvernanți și reprezentanți ai partidelor politice) cauzele accesului limitat la apă potabilă în România și de a identifica posibile soluții astfel încât tuturor cetățenilor României să le fie garantat dreptul la apă în cel mai scurt timp.

În luna mai, Agenția “Împreună” alături de o serie de organizații susținătoare a inițiat campania de participare publică “Apa nu e lux” prin care ne-am propus să atragem atenția asupra problemei accesului la apă potabilă în România prin diverse demersuri, cea mai amplă acțiune fiind cea de strângerea de semnături.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, și-a asumat obligația ca până în anul 2018 să asigure pentru toate localităţile cu peste 2.000 locuitori accesul la apă potabilă de calitate şi la canalizare precum şi dotarea cu staţii de epurare a apelor uzate în proporţie de 100%. Cu toate acestea, în 2013, potrivit Institutului Național de Statistică, 1,3% dintre localitățile urbane și 28,3% dintre localitățile rurale din România nu dispuneau de rețele de distribuție a apei.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți adresa întrebări la adresele de email office@agentiaimpreuna.ro / alexandra.hosszu@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.30, persoană de contact Alexandra Hosszu.

 2

Postat în Stiri

Apa nu este un lux, este un drept

Comunicat de presă

23 Aprilie, 2015

În cadrul proiectului „Democraţie participativă. Pilotarea unei inițiative cetăţeneşti pentru comunităţile interetnice din România”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România,  cu un buget total de 82,600.00 de euro, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” lansează Inițiativa cetățenească privind asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate.

Apa este cea mai firească nevoie umană și stă la baza existenței. Apa nu este un lux, este un drept. Ştiaţi că în România, la sfârșitul anului 2013, 1,3% dintre localitățile urbane și 28,3% dintre localitățile rurale din România nu dispuneau de rețele de distribuție a apei. În același timp, 3,1% dintre localitățile din mediul urban și 76,5% dintre cele din rural nu dispuneau de canalizare?

Noi credem că lipsa apei este unul dintre principalele motive care perpetuează inegalitățile și excluziunea socială. A nu avea apă înseamnă a fi exclus de la școală. A nu avea apă înseamnă a nu avea acces la un loc de muncă. A nu avea apă înseamnă a fi bolnav.

Prin această inițiativă, solicităm Guvernului României și celorlalte instituții responsabile următoarele:

  • Realizarea unei cartografieri actualizate a situației accesului la apa curentă și potabilă în România
  • Introducerea pe agenda publică a guvernanților a tematicii asigurării universale a accesului la apă potabilă de calitate
  • Identificarea celor mai eficiente soluții și metode pentru ca tuturor cetățenilor României să le fie garantat dreptul la apă.

Alătură-te demersului nostru şi împreună vom trage un semnal de alarmă asupra problemei accesului la apă în România și vom solicita urgentarea demersurilor pentru identificarea de soluții!

Vizitează site-ul www.apanuelux.ro, citeşte manifestul şi semnează petiţia!

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți adresa întrebări la adresele de email office@agentiaimpreuna.ro / alexandra.hosszu@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.30, persoană de contact Alexandra Hosszu.

Susținători:

ActiveWatch

Agenţia de Dezvoltare Comunitară Buzău

Asociația Aleșilor Locali

Asociația Centrul de Resurse pentru Egalitate AEQVITAS

Asociația E-Civis

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul de Resurse Appolo

Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN

Colegiul Național al Asistenților Sociali din România

Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală

FILIA – – Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen

Fundația Estuar

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația PACT

Institutul pentru Politici Publice

Miliția Spirituală

National Democratic Institute Romania

Policy Center for Roma and Minorities

RomanoButiQ

Postat în Stiri, Stiri

Comunicat de presă. Februarie 2015

 

Democraţie participativă. Pilotarea unei inițiative cetăţeneşti pentru comunităţile interetnice din România

 

Comunicat de Presă

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG România

 

 

 

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a organizat, în perioada 13-15 februarie, cel de-al 3-lea curs în cadrul proiectului Democrație participativă. Pilotarea unei inițiative cetățenești pentru comunitățile interetnice din România” cu tema “Elaborarea unui plan de acţiune în procesul de dezvoltare comunitară”. Participanții la curs sunt 12 reprezentanți ai celor 3 ONG-uri locale partenere: Agenţia de Dezvoltare Comunitară Buzău, Asociația Centrul de Resurse pentru Egalitate AEQVITAS (Olt) și Centrul de Resurse Appolo (Prahova).

 

Scopul acestui curs a constat în sprijinirea participării active a grupurilor de iniţiativă locală formate în cele 30 de comunități în care se implementează proiectul  în vederea întocmirii unor planuri de acţiune specifice soluţionării problemelor locale de interes comun.  Obiectivele cursului  au fost: (1) îmbunătăţirea cunoştinţelor, aptitudinilor, atitudinii şi experienţei necesare dezvoltării capacităţii de colaborare efectivă şi eficientă între reprezentanți ONG-urilor și autoritățile publice locale; precum şi (2) elaborarea unor planuri de acţiune locală, specifice nevoilor/problemelor identificate de grupurile de inițiativă locală.

 

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți adresa întrebări la adresele de email office@agentiaimpreuna.ro / alexandra.hosszu@agentiaimpreuna.ro sau la numărul de telefon 021.210.05.30, persoană de contact Alexandra Hosszu.

 

 

Postat în Stiri